fbpx

За нас

Какво е скандинавски мъх

Откъде произлиза естествения скандинавски мъх?

Полярен мъх Cladonia stellaris
Познатият с латинското си наименование Cladonia stellaris полярен мъх, е екологично важен вид лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга. Мъхът се събира под изключително строг надзор, тъй като е защитен растителен вид. Ръчният метод на брането му позволява залесеността да остане разнообразна и повишава нейната продуктивност. Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее.

Какво представлява

Подобно на повечето лишеи, Cladonia stellaris расте бавно, средно с 0.5 см на година при добри условия. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието “мъх на северния елен”.

Едно от най-ценните свойства на мъха е това, че стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които се намира. При относителна влажност на въздуха под 40%, той отдава влага, а при стойности над 60%, абсорбира ненужната влага. 

По този начин, подобрява средата за живот в помещенията, ограничава появата на плесен и разпространението на вредни микроорганизми в районите с по-висока влажност. 

При нужда от звукова изолация, спокойно може да заложите на пана или картини от скандинавски мъх с по-голяма площ. Те имат силни изолационни и акустични качества, които са още една причина да са толкова популярни и да се използват успешно в интериорните решения. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато поддържащата структура на всяка картина с мъх намалява нискочестотните шумове. 

А какъв е натуралният цвят на скандинавския мъх? Вероятно сте виждали картини от скандинавски мъх в различни цветове, най-вече различни нюанси на зелен? Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. Но всъщност, в природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката, той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка. В процеса на обработка не се прилагат никакви вредни суровини и крайният продукт е напълно естествен и безвреден.

Безплатен проект

Разгледайте секцията ни с реализирани проекти и се свържете с нас, за да споделите идеята си.

Shopping Cart